dilluns, 21 de desembre del 2015

activitats de transvasaments




És una activitat que pretén donar continuïtat als jocs de descoberta com la panera dels tresors i el joc heurístic. A les safates d’experimentació, els infants exploren a partir de l’experimentació i manipulació del material de la safata lliurement, està destinat especialment per infants de zero a tres anys però sobretot es centre a l’edat de dos anys, ara bé, també pot allargar-se fins als sis anys d’edat. A les safates d’experimentació els infants exploren a partir de la manipulació amb materials inespecífics, continus, de la natura com per exemple sorra, aigua, pa rallat, llenties... que proporcionen una gran varietat de sensacions, ofereixen també una diversitat de qualitats (pes, formes, dimensions, volum, textures, colors, olors, gustos...), també desenvolupen i augmenten el nivell d’atenció i concentració i així els infants estructuren la ment mitjançant la informació que reben manipulant i jugant. El fet que es tracti de material de la natura permet també apartar-nos del més comú que són objectes nous, comprats sinó que és material reciclat, ho tenim a l’abast, és barat i autèntic del nostre entorn (Vila, B; Cardo, C, 2005). 

Davant aquests materials, els alumnes estructuren la ment fent-se les seves pròpies hipòtesis i es fan preguntes sobre el comportament dels materials que tenen a l’abast i especialment les conseqüències de les seves combinacions, per exemple: què és això, què puc fer amb aquest objecte, per què serveix això, què passarà si, què aconseguiré... També a través d’aquests objectes els infants s’inicien en la lògica-matemàtica mentre fan diferents combinacions, observacions, classificacions, comparacions, seriacions, agrupacions i identificacions... Al mateix temps desenvolupen el seu llenguatge i s’habituen a treballar amb tranquil·litat, mantenen una actitud de respecte envers als companys i el material.
En aquesta activitat els alumnes també treballen conceptes relacionats amb la quantitat i la qualitat, segons el material que se’ls proporcioni, podran veure unes característiques o unes altres. També desperta el pensament científic, estimula als nens i nenes a crear un joc, a decidir què volen fer amb aquell material. Al mateix temps és una activitat que desenvolupa el llenguatge, tant matemàtic com general. Aquesta activitat també afavoreix l’autonomia, la higiene, respecte als companys, entre altres, és important que un cop s’hagi portat a terme es reculli entre tots, mestra i alumnes.
Per organitzar aquesta activitat les educadores preparen el material prèviament en espais amplis i després el presenten als infants. Es pot fer amb un sol material o bé primer presentar-ne un i després afegir-n’hi un altre. 

En qualsevol cas es deixa que els alumnes explorin lliurement, també se’ls donen materials per fer transvasaments, estris varis com pots, culleres, gots, embuts, coladors... i deixem que siguin els alumnes els que vegin i facin les seves hipòtesis a través de la manipulació. Durant l’experimentació els infants descobreixen aspectes importants sobre la capacitat dels diferents utensilis, les eines que normalment van bé per transportar material potser no aniran bé per transportar l’aigua, la sorra... o el contingut que hi posem. A partir d’aquí els nens i nenes poden establir relacions entre els elements de les safates i els diferents objectes que tenen al seu abast així com ser els protagonistes dels seus propis aprenentatges. La proposta es pot presentar a tot el grup (si les condicions ho permeten) o en un racó però no ha d’estar permanentment muntat sinó que es treu quan s’ha d’utilitzar. Es treballa sobre una taula en grups de 3 o 4 infants. Cal tenir en compte que el material que s’introdueixi a les safates ha de ser tolerat per qualsevol alumne, és important tenir clar si algun alumne és al·lèrgic a algun aliment i adequar la safata per tal que tots els nens i nenes puguin participar.
  











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada